Rossz hírt közölt Müller Cecília

Az operatív törzs tájékoztatóján Maruzsa Zoltán kijelentette, hogy mind az írásbeli, mind a szóbeli érettségit meg fogják tartani. bejelentette, hogy a Pfizer mai szállítmányának köszönhetően a háziorvosok is kapnak az oltóanyagból.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár szerint a félévi értesítések kézbesítése mutatja, hogy működik az oktatás. Közölte, hogy a középiskolákban március 1-jéig a digitális tanrend folytatódik, az általános iskolákban és óvodákban továbbra is személyes oktatás zajlik.

Azt is kijelentette, hogy a hiányzások száma elmarad a korábbi évektől, ami azt jelenti, hogy a koronavírus elleni védekezés az egyéb, szezonális betegségekkel szemben is hatékony.

A felvételik írásbeli fordulója sikeresen lezajlott. Maruzsa úgy vélte, hogy a fiatalok megbíztak a védelmi intézkedésekben.

Az államtitkár kitért az érettségi kérdésére: a kormány egyértelművé tette, hogy a korábbi gyakorlat mellett mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsga levezényelhető. Tavaly gócpont nélkül zajlott az érettségi – hangsúlyozta, hogy ez alapján van tapasztalatuk, ki lehet jelenteni, hogy érettségit biztonságosan lehet lefolytatni.

Érettségit segítő konzultációk és felkészítők a járványügyi szabályok betartásával végezhetőek, ez ügyben az intézmények vezetőit is megkeresték.

Az oltás kapcsán elmondta, hogy arra kérik az intézmények vezetőik, hogy a pedagógusok, dolgozók minél nagyobb arányban regisztráljanak és vegyenek részt az oltásban. Maruzsa közölte, hogy 55% regisztrált eddig a 60 év feletti pedagógusok körében a vakcinára, míg az összes pedagógus esetében 26% ez az arány.

Kiss Róbert ismertette az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit. A tegnapi napon a rendőrök egy 10 fős, külföldiekből álló házibulit számoltak fel egy AirBnB lakásban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a friss járványügyi adatokat. Nőtt a kórházban ápoltak száma: 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen.

Körülöttünk is számos országban több helyen 3. hullámról beszélnek. Azt észlelem, hogy a 2. hullám lefelé menő fázisa megtorpant Magyarországon. Sok szám tekintetében nem csökkennek tovább az adatok, ami némi aggodalomra ad okot – mondta Müller.

Azt is közölte, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja emelkedett. A brit mutáns kapcsán az esetek felében nem találtak utazási előzményt, tehát a mutáns vírus közösségi terjedése elindult.

291 306 fő kapta meg az első oltást, míg 110 395 fő a másodikat is – közölte a jó hírt Müller. A kampányszerű oltást befejezték az egészségügyi és szociális dolgozók, szociális intézmények lakói körében. A héten folytatódik az idős betegek, illetve a magas kockázatú krónikus betegek beoltása.

Ez többféle módon fog zajlani: a Pfizer mai szállítmányának köszönhetően a háziorvosok is kapnak ebből az oltóanyagból.

Arra kérte a fővárosi háziorvosokat, hogy a 2800 Szputnyik vakcina eloltását szervezzék meg a regisztrált, nem krónikus betegek körében. Nem a háziorvosok hajtják végre, hanem oltópontokra küldik őket.

Némi bizonytalanság volt a leiratban Müller szerint, ami arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetén kellő óvatossággal adható. Ennek megfelelően úgy döntöttünk, hogy a krónikus megbetegedésben nem szenvedők kapják meg. 560 fővárosi háziorvos fog kijelölni oltakozókat, és tájékoztatni az oltakozni vágyót, hogy Szputnyik V vakcinával tudják beoltani őket – részletezte Müller Cecília.

Mindeközben az AstraZeneca vakcinájával is elkezdenek oltani, amely megérkezett Magyarországra. Ezzel a vakcinával a 60 év alatti krónikus betegeket fogják oltani. Müller szerint a 60 év alatti krónikus betegeket is meg kell védeni, ezért nem csak a kor számít, hanem a betegség is. Erről a háziorvos dönt.

Kérdésre válaszolva Müller elmondta, hogy Magyarországon a vírus mutációit nyomon követik. Eddig 24 esetben mutattak ki brit mutánst, az afrikai és brazil variációt eddig nem találták meg.

85 410 adat Pfizer vakcina érkezik Magyarországra ma. Modernából csütörtökön, 21 600 adag érkezik a várakozások szerint – mondta Müller.

atv.hu

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!