Következmények nélkül okozott balesetet nyolc évvel ezelőtt Magyarország bécsi nagykövete: Szalay-Bobrovniczky Vince részegen, gyerekeivel a szolgálati autójában karambolozott Bécsben, az ügyet csendben elrendezték Ausztriában

Következmények nélkül okozott balesetet nyolc évvel ezelőtt Magyarország bécsi nagykövete: Szalay-Bobrovniczky Vince részegen, gyerekeivel a szolgálati autójában karambolozott Bécsben, az ügyet csendben elrendezték Ausztriában, miközben letöltendő börtönbüntetés is járhatott volna érte – írja a Telex.

A portál szerint Szalay-Bobrovniczky 2013. április 26-án este a családjával hazafelé tartott a nagykövetség szolgálati Mercedesével, egy egyenes egyirányú utcában egy taxi fékezett előtte, ő pedig nekihajtott az autónak, ami belecsúszott egy kifelé parkoló autóba.

A helyszínre érkező rendőrök Szalay-Bobrovniczkynél előzetes légalkoholszintet mértek, a szonda 0,84 mg/l-t mutatott. Emellett a portáluk birtokába került rendőrségi jegyzőkönyv szerint a nagykövet „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta, egyértelműen érezhető volt a szájából az alkoholos italok szaga, és láthatóan be voltak vörösödve a kötőhártyái is”.

A nagykövet és családja sérülés nélkül úszta meg a balesetet, a másik két autó sofőrjei könnyebb sérülést szenvedtek.

Bár Szalay-Bobrovinczky azt állítja, lemondott diplomáciai mentességéről, ennek ellent mond, hogy elutasította az önkéntes alkoholszint-mérést.

A jelenleg Miniszterelnökségen dolgozó politikus állítása szerint biztos volt benne, hogy az osztrák szabályok által megengedett mértékben fogyasztott alkoholt, és szerinte arról lehet szó, hogy az akkoriban szedett gyógyszer miatt mutatott magasabb értéket a szonda a megengedettnél.

A 2013-as baleset se a magyar, se az osztrák sajtóhoz nem jutott el: a hivatalos feljegyzésben a nagykövet sima közlekedési balesetről beszélt, osztrák államügyészség két hónappal a baleset után, 2013. június 17-én lezárta az ügyet.

A Telex szerint a magyar külügy többször próbálta tisztázni a nagykövettel, mi történt pontosan azon az estén, már csak azért is, hogy egyértelmű legyen, jogszerűen rendezték-e a milliós károkat a biztosítás terhére. Szalay-Bobrovniczky válaszait annyira nem tartották megnyugtatónak, hogy még egy évvel később is bekérték tőle a rendőrségi iratokat. A lap forrásai szerint ezek végül sosem érkeztek meg a minisztériumba.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!